Position paper MWA Benelux: meer kwaliteit met minerale isolatie

nov 27, 2018 | Uncategorized |

MWA is voor meer kwaliteit in de bouw. Het blijkt namelijk dat gebruikers van een gebouw vaak behoefte hebben aan meer duurzaamheid, comfort en veiligheid dan de bouwregelgeving als minimum aangeeft.

Minerale isolatie is niet alleen uitermate geschikt voor het thermisch isoleren van woningen,  bedrijfs- en kantoorgebouwen (weerstand tegen warmte en koude). Het materiaal biedt bovendien een optimale bescherming tegen, geluidshinder  (wolstructuur), belastingen (cellenglas) en  brandgevaarlijke situaties. De minerale grondstof is onbrandbaar en daarnaast uitermate duurzaam en een veilig product op het gebied van gezondheid.

Minerale isolatie wordt al decennia lang op grote schaal als isolatiemateriaal gebruikt. Het gaat hierbij om glaswol (gemaakt uit zand en/of gerecyclede glasscherven en gerecyclede glaswol),  steenwol (gemaakt uit vulkanisch gesteente en gerecyclede steenwol) en cellenglas (gemaakt uit gerecycled glas en mineralen). Isolatieproducten van minerale wol en cellenglas voldoen aan de strengste normen op zowel product- als toepassingsniveau.

Basiseisen

Om een gebouw in gebruik te mogen nemen, moet worden voldaan aan basiseisen op het gebied van onder meer brandveiligheid, hygiëne, gezondheid en milieu, veiligheid, energiebesparing en duurzaamheid. Nu wordt echter vaak naar slechts één aspect tegelijk gekeken en vervolgens ontwikkeld. Voor een toets aan de minimumeisen van de bouwregelgeving is dat prima, maar niet bij het ontwerpen van een werkelijk gezond, veilig en comfortabel gebouw.

Een goed gebouw

Een goed gebouw voldoet zowel aan de wensen van de (toekomstige) eigenaar/gebruiker als aan de eisen van de overheid. Maar hoe verenig je die zaken met elkaar? Uiteraard is kwaliteit vastgelegd in wet- en regelgeving, maar dit zijn slechts minimumeisen. Als MWA streven wij naar een hoger kwaliteitsniveau. Een niveau dat ook kwaliteitsaspecten omvat die niet zijn vastgelegd in wet- en regelgeving, maar die vaak voor de eigenaar/gebruiker wél van groot belang kunnen zijn.

Aandachtspunten daarbij zijn onder meer:

  • ontwikkelen van een kwaliteitssysteem waarbij de wensen en behoeften van de eigenaar/gebruiker centraal staan;
  • het in een as-build dossier vastleggen van de werkelijke situatie incl. de wijzigingen op basis van gelijkwaardigheid.
  • streven naar totaalkwaliteit op het gebied van comfort, gebruikskwaliteit, betaalbaarheid, lage milieubelasting en lage energielasten;
  • ontwikkelen van normen met als uitgangspunt publieke en private regelgeving, maar waarbij ook rekening wordt gehouden met toekomstbestendigheid, duurzaamheid, het beperken van schade, en bedrijfscontinuïteit;
  • Procescertificaten en fabrikantspecifieke toepassingscertificaten zijn van toegevoegde waarde. Een procescertificaat controleert de uitvoering van het aanbrengen van isolatiematerialen en een toepassingscertificaat geeft de voorwaarden waaraan moet worden voldaan met een overzicht van de toe te passen producten die elk voorzien zijn van een CE-markering (dit is het bewijs dat het product voldoet aan de daarvoor geldende regels binnen de EU en deze is altijd leidend);
  • instrumenten en controlemechanismen die door de markt worden ontwikkeld, kunnen bijdragen aan een evenwichtig kwaliteitsborgingssysteem;
  • de leverancier moet altijd zorgen voor heldere communicatie en informatie.

Download position papier hier

Position paper in pdf