Position Paper MWA Benelux over duurzaamheid en minerale isolatie
Bouwen en renoveren horen bij onze samenleving. Om ervoor te zorgen dat ook de generaties na ons een leefbare omgeving hebben, is het belangrijk dat we vandaag duurzame keuzes maken. Isolatie speelt daarbij een belangrijke rol.
Bij het duurzaam ontwerpen van een gebouw of verbouwing maken we gebruik van het principe van de Trias Energetica. Deze strategie is ontwikkeld om gebouwen duurzaam te ontwerpen en bestaat uit drie basisregels: beperk het energieverbruik, gebruik hernieuwbare energie en beperk het gebruik van fossiele brandstof. De MWA ondersteunt dit principe.
Minerale isolatie wordt al tientallen jaren toegepast in gebouwen en industrie. Ze verbetert de energieprestaties van gebouwen aanzienlijk. Hierdoor is er minder verwarming of koeling nodig. Zo daalt het energieverbruik en vermindert de uitstoot van broeikasgassen (CO2). En dat gedurende de hele gebruikstijd van het gebouw. Daarmee past minerale isolatie uitstekend in een duurzaam gebouw.
Duurzaamheid meten
De Europese Commissie heeft bepaald dat de mate van duurzaamheid van een gebouw gemeten wordt aan de hand van standaarden (EN 15804 en EN 15978). Deze zorgen ervoor dat de verstrekte gegevens op begrijpelijke en correcte wijze zijn opgebouwd. MWA ondersteunt deze standaarden en objectieve meetinstrumenten om de duurzaamheid te meten en te classificeren.
Om te kijken of een bouwproduct echt duurzaam is, moet niet alleen gekeken worden naar het product zelf, maar ook hoe het zich gedraagt als het daadwerkelijk wordt toegepast. Minerale isolatie kan bijvoorbeeld onbeperkt in elk type gebouwschil toegepast worden. Zij behoudt altijd haar isolatiewaarde, trekt geen water aan, zuigt geen vocht op en is brandbestendig. Maar dit geldt zeker niet voor elk bio-ecologisch isolatiemateriaal. Sommige van deze materialen hebben door technische eigenschappen beperktere toepassingsmogelijkheden, onder meer door vochtgevoeligheid of brandgedrag.
Van nature duurzaam
Minerale isolatie wordt geproduceerd uit zand en glas (glaswol), gerecycleerd glas en mineralen (cellenglas) of uit vulkanische steen (steenwol). Deze natuurlijke grondstoffen worden door de natuur in grote hoeveelheden aangemaakt en zijn onuitputtelijk. Daarnaast wordt minerale isolatie ook hergebruikt en gerecycled. Het storten of verbranden ervan is dan ook overbodig.
Invloed op milieu
Kijken we tot slot naar de impact op het milieu, dan blijkt dat ‘natuurlijke’ isolatiematerialen (denk aan vlas, cellulose, schapenwol) niet duurzamer zijn dan minerale isolatie. Uit studies blijkt dat minerale isolatie voor de totale productie- en distributiecyclus minstens even goed scoort qua invloed op het milieu als deze alternatieven.