Minerale isolatie biedt betrouwbare bescherming tegen brand
Minerale isolatie is onbrandbaar, beperkt branduitbreiding, veroorzaakt nauwelijks of geen rook en er komen geen toxische gassen vrij bij brand. Het materiaal is bestand tegen temperaturen tot ruim 1000°C. Ontstaat er onverhoopt toch brand, dan kan minerale isolatie de uitbreiding van de brand beperken.
Om woningen en gebouwen goed te isoleren en tegelijk brandwerend te maken, is minerale isolatie een uitstekend middel. Al tientallen jaren worden glaswol, steenwol en cellenglas toegepast als isolatiemateriaal. Glaswol wordt gemaakt van zand, gerecyclede glasscherven en gerecyclede glaswol. Steenwol van vulkanisch gesteente, gerecyclede steenwol en industriële afvalmaterialen. Cellenglas tot slot wordt voornamelijk gemaakt van gerecycled vlakglas. De wolstructuur zorgt voor een goede warmte- en geluidsisolatie. Cellenglas is daarnaast bestand tegen een grote druk. Minerale isolatie is onbrandbaar en valt in de beste brandreactieklasse: Euroklasse A1 en A2 volgens EN 13501-1.
Risico’s
De MWA is van mening dat de gevolgen van branden kunnen leiden tot levensgevaarlijke situaties voor de mens (bewoners en brandweer). Branden hebben ook ernstige gevolgen voor het milieu, goederen en de stabiliteit van het gebouw, Men dient altijd iedere redelijke maatregel te treffen die het risico van brand beperkt of zelfs minimaliseert. Uiteraard stelt de bouwregelgeving minimale eisen aan brandveiligheid. Toch constateren wij dat deze in de praktijk vaak tekortschiet. Zo bevatten gebouwen vaak meer brandbare materialen waardoor de brand sneller overslaat. Brandbare (bouw)materialen kunnen ook zorgen voor een grotere rookproductie die giftige stoffen kan verspreiden in het milieu en een gevaar opleveren voor bewoners en hulpdiensten. Allemaal factoren die de brandveiligheid niet ten goede komen.
Hoe moet het dan wel?
Bij brandveiligheid moet je uitgaan van alle risico’s die bij een brand komen kijken. We noemen dit een integrale risicobenadering. De veiligheid van personen, beheersing van brandschade en de gevolgen daarvan voor het gebruik van het pand en de impact op de omgeving staan daarbij centraal. De MWA zet zich in voor een zo goed mogelijke brandveiligheid. Daarom vragen we bijvoorbeeld aandacht voor de rol van (isolatie)materiaal in beleid, regelgeving en normering. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat er eisen worden gesteld aan de afscherming van brandbare bouwmaterialen. Ook vinden we het belangrijk dat testmethodes het gedrag van (isolatie)materialen zo goed mogelijk weergeven. En dat de uitkomsten van die testen duidelijk zijn voor de eindgebruiker.
Een brandveilig gebouw
Brandveiligheid begint bij het gebouw zelf. Door het gebruik van onbrandbare bouwmaterialen zoals minerale isolatie, kun je de risico’s van brand verminderen. Minerale isolatie levert kostbare tijd op voor de bewoners om het gebouw te verlaten en voor de hulpdiensten om de brandbestrijding en evacuatie uit te voeren. Het materiaal vertraagt de spreiding van het vuur en helpt levens, eigendommen en het milieu te sparen. Bovendien veroorzaakt minerale isolatie nauwelijks of geen rook.
Deskundigheid
Daarnaast is het verstandig om altijd goed naar het advies van brandweer en verzekeraars te luisteren. Ook al lijken deze adviezen soms verder te gaan dan de minimale eisen van de bouwregelgeving. Soms wordt namelijk wel voldaan aan wet- en regelgeving, maar worden bewoners of werknemers toch blootgesteld aan een hoger risico. Sommige bouwschillen bevatten tot wel 50 volumeprocent isolatie. Tegen deze achtergrond dringt het gebruik van onbrandbare isolatie zich op. Verzekeringsmaatschappijen houden overigens rekening met de aanwezigheid van brandveilige isolatie bij het bepalen van de premie.